Dan Alexe, autorul romanul “Pantere parfumate”este scriitor, cineast, lingvist şi călător. A publicat teatru (Lumea ca spoială şi împovărare, împreună cu Luca Piţu, Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roşcată amară, Humanitas, 2014; În punctul lui rebbe G., Polirom, 2016), eseuri culturale (Dacopatia şi alte rătăciri româneşti, Humanitas, 2015). Filmele lui documentare au obţinut cîteva dintre cele mai importante distincţii internaţionale. A realizat Ghazavat (1992, primul documentar despre Cecenia), Howling for God(1997, Iubiţii Domnului, despre viaţa în confreriile mistice sufi) şi Cabală la Kabul (2007, despre Afganistanul de azi văzut prin duşmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul). Howling for God a primit premiul FIPRESCI la festivalul IDFA din Amsterdam (1998). Cabală la Kabul a obţinut, printre altele, premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) şi marele premiu al festivalului Astra din Sibiu (2008). Dincolo de caracterul ludic şi baroc al prozelor şi filmelor sale documentare, preocuparea majoră a lui Dan Alexe rămîne în permanenţă limbajul însuşi, Logosul, Vorba.
Alții despre romanul “Pantere parfumate”
Cosmin Ciotloș: “Subiectul e, deci, livresc și ar putea trage în jos întregul roman dacă n-ar avea, în chiar substanța lui o dublă dimensiune revitalizantă. Și anume faptul că locurile acelea sunt, azi ca și-atunci, minate de o violență cotidiană (ceea ce exclude orice abordare turistică sau exotică) și, în al doilea rând, amănuntul că autorul chiar a trecut pe acolo și nu vorbește, cum s-ar spune, din citite.
Așa se face că Pantere parfumate e un excepțional roman de sinteză. Între reportajul de la marginea lumii și netezimea reflecției de un estetism curat european; între schimbările de mentalitate și de umoare care pot interveni la oameni separați de numai câțiva kilometri și gustul alexandrin pentru jocurile de limbaj și de senzații (ilustrat prin titlu și continuată cu fervoare în interior); între erudiția de incunabul și adaptabilitatea la modulul bad boy. E un dozaj aici care face ca acest roman să-și rateze eventualele defecte.”
Alexandru Oravițan: “Formula literară aleasă de Dan Alexe în “Pantere parfumate”este una care a produs importante opere ale experienței: road novel. Însă, spre deosebire de o capodoperă a genului, romanul Pe drum al lui Kerouac, unde întâmplările și cadrul spațio-temporal se aflau într-o consonanță genuină, la Dan Alexe întâmplările par a fi un pretext pentru șlefuirea unei lumi. Tehnica este suprapunerea a multiple straturi de semnificație, o matrioșkă narativă care se deschide în noi și noi direcții de lectură.”