ECM Records este Mecca si Medina jazz-ului. Arhivarul si furnizorul cel mai important de jazz. Să scoți un album cu ECM, este asemeni unui certificat pedigree. Din 1969 încoace, ECM este labelul independent care dă tonul și consacrarea în jazz.

Motto-ul ECM este “the Most Beautiful Sound Next to Silence”(Cel mai frumos sunet, după liniște), conform revistei canadiene de jazz CODA, din 1971.

Mai jos am selectat trei albume publicate de ECM. Sunt trei albume care te pot însoți oriunde ai fi.

Muzică de suflet, dacă este să ne luăm după vorbele din popor.

The Koln Concert– Keith Jarrett

Probabil albumul în care artistul domină peste măsură instrumentul. Albumul are o poveste interesantă: Keith Jarrett este invitat de Vera Brandes să țină un concert. Se decid cerințele tehnice dar dintr-o încurcătură ajunge să cânte pe un alt pian mai mic într-o condiție mai proastă. În final, concertul s-a ținut, fiind primul de acest fel la Opera House din Koln.

Concertul a fost înregistrat de inginerul ECM, Martin Weiland, devenind cel mai bine vândut album solo din istoria jazzului. Dacă asculți albumul atent, îl poți auzi pe Jarrett cum gâfâie și “se aruncă” pe clape. Te las sa-l descoperi.

Ascultă-l când ești energetic.

For 2 Akis– Shinya Fukumori Trio

Un debut al trio-ului japonez-francez-german, care vine cu un aer fresh, liric. Piese din Perioada Showa se amestecă cu background-ul european dând naștere la un album în care nici un moment nu este irosit. Lin și curgător asemeni unui pârâu de munte.

Ascultă-l când ești melancolic.

The Other Side– Tord Gustavsen Trio

Pianistul norvegian Tord Gustavsen revine, după 11 ani, alături de trio-ul pe care îl conduce, cu un album spațios, spectral și gotic pe alocuri, cu rămășite de gospel din Delta Louisianei.

Un melanj de modern jazz cu folk; un mix unde Bach este reinterpretat într-un mod care se integrează perfect în cosmosul albumului.

Ascultă-l când ești meditativ.

Photo by James Sutton on Unsplash