Una din obsesiile mele este de a-mi organiza trupele pe care le ascult într-un mod cât mai conform cu stilul pe care îl practică. Așa am ajuns la playlist-uri ca: Melodic Death Metal, Simfonic Doom Metal, Jazz, Big band Jazz, Oriental Black Metal, Finnish Black Metal, Neoclasical/Neofolk/Dark Ambient.

Analizând playlist-urile organizate am observat că mare parte din metal-ul ascultat are peste 10 ani vechime. Revin cu drag, de multe ori, la albume lansate în anii ’80, ’90 sau mai târziu.

Mai jos am trecut în revistă 5 albume care anul accesta aniversează 20 de ani de la lansarea lor.

1.Immortal, ‘At the Heart of Winter’

Un Black Metal/ Trash Metal clasic.

De ascultat când vrei să își trezești simțurile.

albume

2. Agalloch, ‘Pale Folklore’

Un amestec cinematic de black metal, dark ambient și folk metal. Din păcate anul 2016 a adus anunțul despărțirii membrilor Agalloch. Aceștia au continuat să facă muzică și să colaboreze. Astfel, noua formație, Khorada, are trei foști membrii, iar Pillorian este proiectul celui de-al patrulea ex-membru Agalloch. Am scris despre Khorada și Pillorian, aici și aici.
De ascultat când vrei să visezi.

3. Opeth, ‘Still Life’

Considerat prima capodoperă a băieților de la Opeth, Still Life aduce un melanj de prog metal/death metal cu o narațiune medieval-romantică.
De ascultat când ești melancolic.

albume

4. Dream Theater ‘Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory’

Un album concept de progressive metal, cu influențe din Pink Floyd, The Beatles, roger Waters și Genesis.
De ascultat la drum lung.

albume

5. Lake of Tears ‘Forever Autumn’

Din punctul meu de vedere Forever Autumn este mixul perfect de doom/ gothic metal din toate timpurile. Lake of Tears au reușit să se reinventeze cu fiecare album, păstrându-și în același timp sound-ul specific.

De ascultat în zile ploioase.

albume

Surse foto: 1 2 3 4 5