Câini-Filmul a avut sâmbătă premiera în Cluj. Cu sala de la Cinema Florin Piersic aproape plină, am stat cu sufletul la gură la primul thriller românesc. Și ca să nu vă mai țin în suspans…

 5 impresii de la Câini-filmul

1.Este mai scurt decât Sieranevada.

Vlad Ivanov, singurul membru al echipei prezent la Q&A:

Prima variantă era la vreo 3 ore. Am tăiat până am ajuns la o oră jumate.

2.Fiecare cu ciocanul lui.

Dacă până acum foloseai ciocanul pentru bătut cuie sau spart nuci, ei bine, Samir(Vlad Ivanov) îi găsește o nouă întrebuințare:

Să nu ne închipuim că lipovenii au un ciocan la ei și încep să dea în cap.

3.Imaginea și montajul.

Filmul este debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, care alături de Andrei Butică(director de imagine) și de Roxana Szel(montaj) au reușit să creeze un film cu scene vizuale hipnotice; un fel de Nikita Mihalkov dobrogean.

Filmările au durat o lună. Producția a căutat locații foarte speciale. Am filmat prin Brăila, Galați, Giurgiu, Teleorman.

4.Instant gratification-ul publicului

90% din întrebările publicului au fost din categoria Ce s-a întâmplat după scena x? Ce a făcut Y? Dar filmul nu e construit cu intenția de a oferi toate soluțiile. Chiar și Vlad Ivanov a spus că ceea ce își imaginează publicul este foarte bun și că nu există o interpretare autorizată de regizor. Întreg filmul a fost construit în așa fel încât să nască întrebări.

5.Replica preferată:

Hogaş : Te temi de ceva ?
Samir : Numai de Dumnezeu. Dar şi el se teme de mine.

 

 

Câini-filmul a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului.