Posted in Romanian Articles.
Jurnal TMC: Bune practici la concert +program
Written by Daniel Prindii on .
Cum ne comportăm la concert
Îndrumar pentru concertul de muzică clasică
Ora de începere.
Concertele, în mod nomal, încep la ora stabilită, sau puțin după ea. Și când spun “puțin” mă refer la maxim 5-7 minute peste ora de început. Dar tu trebuie să ajungi cu minim 20 de minute înainte. De ce? Pentru că durează până îți găsești locul, dai un check-in, îl mai saluți pe cel de lângă tine și te foiești în scaun.Cum te îmbraci.
Sunt o mulțime de interpretări, variațiuni și păreri. Cel mai sigur și flexibil este smart casual. Acestă variantă îți permite să vii direct de la birou, fără să mai treci pe acasă, dar să fii și decent îmbrăcat.Aplauzele.
Regula de bază: se aplaudă atunci când dirijorul lasă mâinile jos și se întoarce cu fața către public.Telefonul mobil/mâncarea/răceala/evantaiul.
Telefonul mobil trebuie să fie pe silent(fără vibrații) sau flight-mode. Este o regulă de bun-simț care ar trebui respectată și cu alte ocazii.(film, teatru). De asemenea dacă vrei neapărat să pui o poză că ești la concert, fă-o înainte de începerea concertului. Oricum este interzis să filmezi și să înregistrezi!
Dacă îți este foame mănâncă ceva rapid înainte de concert sau mai rezistă eroic două ore. Nu este foarte plăcut să simți o aromă de snack dintr-o geantă, care, pe deasupra mai și foșnește la fiecare atingere.Iar dacă ești răcit bocnă, dopează-te bine înainte cu ceai si lămâie, desfundă-ți nasul și ia o pastilă care să îți calmeze tusea. Să nu uităm de fantasticul evantai. Acest obiect este adoptat de majoritatea doamnelor trecute de prima tinerețe, care îl folosesc cu o dexteritate și forță de îți crează senzația că vreun uragan se răsfrânge asupra sălii.Extra: Fotograful oficial.
Fotograful trebuie să fie discret, să nu deranjeze publicul, dar nici artiștii de pe scenă. Un bun fotograf cunoaște sala în care se desfășoară evenimentul: unde scârțâie podeaua, locurile cu lumină bună și în care nu deranjează pe nimeni, cunoaște programul și punctele de maximă intensitate de pe scenă. În plus, este preferabil să lucreze cu un aparat foto silențios, pentru a evita rafala de țac-țac-țac-țac când fotografiază entuziasmat.
Programul de săptămâna acesta
Acum că știm cum să ne comportăm, vă invit la ultimele concerte din cadrul ediției 49 a Toamnei Muzicale Clujene.
Miercuri, 21 octombrie ne întâlnim cu Trio Enescu. În program lucrări de George Enescu și Gabriel Fauré.[Join on Facebook]
Joi, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Ansamblul vocal-instrumental al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” susține un concert de muzică tradițională românească: colinde pentru pian, jocuri populare.[Join on Facebook]
Nu trebuie ratat concertul de închidere a Toamnei Muzicale Clujene, vineri, 23 octombrie.[Join on Facebook]
Sub bagheta dirijorului spaniol Olivier Diaz, Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” va avea în program:
Ciprian Porumbescu – Baladă pentru vioară și orchestră
Camille Saint-Saëns – Introducere şi Rondo Capriccioso, op. 28
Nicolai Rimski-Korsakov – Capriciul spaniol, op. 34
Theodor Rogalski – Trei dansuri românești
Johannes Brahms – Dansuri ungare nr. 1, 3, 5, 6, 10, WoO 1
Belá Bartók – Dansuri românești pentru orchestră, Sz. 56, BB. 68
Foto by Robert Puțeanu. via TMC.