Inceputul de an ne prinde cu realizatul de liste. Facem liste cu ce am citit,ce filme am vizionat sau ce locuri am vizitat.
De asemenea una din listele pe care o așteptăm este cea de noutăți. O listă de noi traduceri, de serii continuate sau cu o nouă carte a scriitorului preferat.
Am urmărit editurile românești ce cărți au pregătire și am făcut lista scurtă a cărților pe care abia aștept să le citesc în 2019. Așadar:
Nemira
“Foc și sânge, de George R.R. Martin – Cea mai nouă carte semnată de George R.R. Martin și primul volum al istoriei definitive în două părți a Targaryens din Westeros. Cu o sută de ani înainte de evenimentele din Urzeala Tronurilor, Casa Targaryen – singura familie de dragonieri care a supraviețuit dezastrului din Valyria – a locuit pe Dragonstone. Focul și sângele își încep povestea cu legendarul Aegon Cuceritorul, creatorul Tronului de Fier și continuă să povestească generațiile din familia Targaryen care au luptat pentru a susține tronul, până la războiul civil care aproape că a distrus dinastia lor.”
“Aurora, de Kim Stanley Robinson – Un nou roman important scris de una dintre cele mai puternice voci ale science fiction-ului.
Genial imaginat și frumos povestit, Aurora spune povestea incredibilă a primului nostru voiaj dincolo de sistemul solar. Călătoria noastră de pe Pământ a început acum generații. Acum ne apropiem de noua noastră casă. AURORA.”
Polirom
“Cartea numerilor de Florina Ilis, un „recensământ” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvântare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționându-se să cuprindă cât mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.”
“Torța de Leonard Cohen, În momentul dispariției, Leonard Cohen încheiase lucrul la o ultimă carte, o minunată antologie inedită a ultimelor lui poeme, proze și schițe, o lectură esențială pentru fanii marelui artist. Traducere de Florin Bican.”
“Lăptarul de Anna Burns, Man Booker Prize 2018, Anna Burns este prima autoare nord-irlandeză câștigătoare a celebrului Man Booker Prize, pentru Lăptarul – un roman în care protagonista, o nord-irlandeză de 18 ani, supraviețuiește unui regim opresiv nu prin eroism, prin opoziție politică sau prin violență, ci pentru că este originală, amuzantă și dezarmant de diferită. Traducere de Mihaela Ghiță.”
Humanitas
”Dincolo de tranşee. Maghiarii din Transilvania în Marele Război”, texte din jurnale şi memorii alese şi adnotate de Nándor Bárdi şi Judit Pál. Traducerea semnată de de S. Skultét.
“Anders Nygren, Eros şi Agape. Prefaceri ale iubirii creştine”, tradus din germană de Wilhelm Tauwinkl. Anders Nygren a trăit între 1890 şi 1978 şi este o figură marcantă a teologiei scandinave din secolul XX. Profesor la Lund şi episcop luteran, el e apreciat până astăzi în Europa drept unul dintre gânditorii care au cercetat cel mai temeinic, mai sistematic şi mai exhaustiv motivul teologic al iubirii. Despre geneza eseurile din ”Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine”, cu largi ecouri şi influenţe în filozofia religiei şi teologia secolului XX, Nygren spune: ”Îmi amintesc perfect când anume am auzit prima oară cuvântul agape şi ce impresie mi‑a lăsat. Tata vorbea cu o cunoştinţă, iar eu stăteam şi ascultam curios. O frază a lui mi‑a atras atenţia: «…Însă agape creştină înseamnă cu totul altceva». Douăzeci de ani mai târziu, gândurile mele s-au rânduit în jurul acestor cuvinte sădite în mine ca nişte seminţe.“