Articol — Timp de citire 6 minute

Femei care au schimbat Sci-Fi-ul

Articol — Timp de citire 6 minute

Femei care au schimbat Sci-Fi-ul

Literatura science-fiction a fost, și încă este, dominată de bărbați. Pe orice ai întreba( exceptând fanii înfocați de SF), ce autori de SF cunoaște, majoritar acestă listă va conține numai bărbați.

Acest lucru trebuie să se schimbe. Iar schimbarea începe de la noi. Nu avem destule femei care să scrie SF, pentru că nu vorbim suficient de mult despre femeile care au scris sau scriu. Și, în plus, întrăm în discuție cu prejudecata că nu sunt femei sau, și mai rău, cu judecata de valoare că femeile nu pot să scrie SF.

Ei bine, sper că lista de mai jos să fie una din dovezile care contrazic aceste prejudecăți și să ne extindă orizonturile de lectură.

Creditată cu fondarea SF-ul ca gen literar, Mary Shelley este autoarea romanului Frankenstein.

A terminat romanul în 1817, după ce ea și iubitul ei- Percy Bysshe Shelley- au fost provocați de Lord Byron să scrie o poveste cu fantome.

Incepe cu Frankenstein sau povestirile scurte.

Probabil, Ursula K Le Guin este cea mai cunoscută scriitoare de SF contemporană. Câștigătoare a Premiilor Nebula, Hugo, Locus și World Fantasy. A scris SF, ficțiune realistică, cărți de copii, poezie. Mâna stângă a întunericului, este printre primele lucrări din genul de science fiction feminist și este lucrarea cea mai faimoasă care tratează tematica de androginitate în literatura de anticipație.

Ursula K Le Guin este menționată ca sursă de inspirație de către Salman Rushie, Neil Gaiman, Terry Pratchett, George RR Martin sau Margaret Atwood.

Incepe cu Lumea lui Rocannon.

O femeie de culoare, care scrie SF, în America aniilor ‘60-’70? Aceasta a fost Octavia E. Butler. Laudată pentru atenția dată umanității, cu defectele umane, abordând teme ca afrofuturism, refacerea omului sau critica ierarhiilor sociale actuale.

Incepe cu seria Xenogenesis.

Joanna Russ, lesbiană declarată și critică vocală a dominației masculine în domeniul SF, a fost profesoară la Universitatea din Washington. Este asociată cu Noul Val American de SF. În eseurile ei a criticat societatea americană și a contribuit la gândirea feministă, înclusiv prin eseuri despre sexualitate și influența pornografiei asupra gândirii feministe a aniilor ‘80-’90.

Incepe cu: The Female Man– o combinație de ficțiune utopică și satiră.

James Tiptree Jr. a fost pseudonimul literar al Alice Bradley Sheldon. A mai semnat scrieri și sub pseudonimul Racoona Sheldon. Pe lângă scrierile de SF, Alice Bradley Sheldon a scris pentru Chicago Sun cronică de artă, a ilustrat cărți și a pictat-fiind prezentă în două expoziții de pictură despre New American Wave. Spre finalul celui De-al Doilea Război Mondial s-a înrolat în Corpurile auxiliare ale Armatei Femeilor, unde s-a specializat în analiza fotografiilor aeriene. După război a lucrat pentru CIA. 

Multe din lucrările ei poartă amprente de space opera și povești pulp, dar într-un ton mai întunecat, având teme legate de liberul arbitru, determinismul biologic și feminism.

Începe cu: Love Is the Plan the Plan Is Death

Este o scriitoare americană asociată cu genul Cyberpunk. A început să scrie cu normă întreagă în 1987. Din 1996 s-a mutat în Regatul Unit și a primit cetățenia britanică în 2014.

Scrierile ei tratează înteracțiunea om-computer, realitatea virtuală, percepție și mintea umană.

Începe cu Synners.

Este prima femeie care a câștigat un premiu Nebula și un premiu Hugo. Prima ei proză scurtă, Restoree, a fost scrisă ca un protest la adresa portretizării nerealistice a femeilor în proza anilor ‘50-’60. Ingineria biologică, catastrofele ecologice și colonizarea spațiului sunt câteva din motivele regăsite în opera lui Anne McCaffrey.

Începe cu Dragonriders of Pern

Margaret Atwood a devenit un autor cult în România după ecranizarea de către HBO a cărții The Handmaid’s Tale. Cartea a fost publicată în 1985 și urmărește dezvoltarea unui stat teocratic care ajunge să stăpânească peste Statele Unite ale Americii. Romanul urmărește subjugarea femeii într-o societate patriarhală dar și diferitele metode în care acestea își recâștigă independența și libertatea. În septembrie, anul trecut, a fost publicată continuarea The Handmaid’s Tale The Testament.

Deși Margaret Atwood a respins de multe ori eticheta feministă dată scrierilor ei, tematica și problematica feministă se regăsește în acestea.

Începe cu: Trilogia MaddAddam.

Ann Leckie este cunoscută pentru trilogia Ancillary, având primul volum tradus la noi de către editura Art. Ancillary Justice, prima carte din serie, a câștigat Hugo, Nebula și Arthur C. Clarke.

Noua carte a ei, The Raven Tower este primul ei roman de fantasy.

Fotografie principală via Unsplash

Aici poți găsi recomandări de lectură SF.

În acest episod din Pauza de Carte am discutat cu scriitorul, jurnalistul și cineastul Dan Alexe despre ultima lui carte publicată de Editura Polirom, În punctul lui Rebbe G dar și despre scris, social-media și recomandări de lectură.

Despre În punctul lui Rebbe G

O zi de inregistrari ratate intr-un studio din Bucuresti care ia o turnura apocaliptica, o vizita la un mormint din Republica Moldova incheiata cu o violenta istorie de seductie neimplinita, o intilnire cu o golanca metafizica in Bruxelles, pierderea inocentei unui copil intr-un sat de linga Buzau, incantatii magice in jurul unor legionari romani pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sint doar citeva dintre temele celor douazeci si doua de povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzind uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, stiintele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sint liantul povestilor care se completeaza reciproc si care pot fi recitite in orice ordine, recompunind de fiecare data un ansamblu inedit. Invaluit intr-o aura mistica, presarat cu picanterii, In punctul lui rebbe G. ofera, picatura cu picatura de licori precum „Scuipat de Luna” sau „Ciine de Armenia”, o noua viziune asupra lumii de azi si a limbii care ne vorbeste.

[Sursă foto]

Pauza de carte (24): Dan Alexe

Scriitor, cineast, lingvist, călător, DAN ALEXE (n. 1961) a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. „Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs“, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul multipremiat al lui Dan Alexe. A publicat teatru în România, texte despre Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia. În 2014 i-a apărut la Humanitas volumul de proză scurtă Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase. Locuieşte la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce. Dacă îi bateţi adresa pe Google Maps, o să-l vedeţi citind în balcon, cu un pahar de vin în mână. Blogul său, intitulat Dan Alexe’s Flea Market (cabalinkabul.wordpress.com), este foarte urmărit în mediile culturale din România.

[/fusion_builder_container] [/fusion_builder_row]