Interviu — Timp de citire 4 minute
Florin Chirculescu despre cărți, medicină, scris și oameni
Interviu — Timp de citire 4 minute
Florin Chirculescu despre cărți, medicină, scris și oameni
Anul 2017 ne-a adus primul roman pe care Sebastian A. Corn l-a semnat cu numele real, aka Florin Chirculescu. Cunoscut mai ales printre fanii SF-ul noua carte- Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu- aduce un univers mai puțin SF ci mai degrabă unul straniu. Straniu în atenția acodată detaliului, masivității narațiunii(atât dpdv geografic-tenporal cât și ca volum; este un “monstru” de 1.100 de pagini) dar și a stilului de scriere- deși comercial la prima vedere, poveștile și planurile narative sunt asemeni unui arabesc.
Lansarea cărții la Cluj, la Humanitas Cluj mi-a oferit prilejul să discut cu autorul despre cărți, scris, medicină.
Florin Chirculescu despre scris
Am noroc cu o familie înțelegătoare. Ajung acasă și mă apuc să scriu, pur și simplu. Cel mai neplăcut lucru în toată povestea asta este că petreci foarte mult timp în casa ta, fără să vezi ce se întâmplă în casa ta.
La spital nu mă gândesc la carte. Altfel nu ai cum. La chirurgie nu mai poți să te gândești la altceva. Trebuie să fii acolo, întru-totul.
Ca să poți să scrii trebuie să ai exercițiu și o rigoare anume.
Cartea asta care a plecat de la povestea unei greve care nu a mai ieșit niciodată s-a transformat într-o carte despre neaceptarea celuilalt.
Despre democrație
Asta sper că este democrația: să avem opinii diferite și să nu ne omorâm din pricina asta.
Florin Chirculescu despre oameni
Am colegi musulmani și amici evrei care atunci când discuți cu ei, evreii nu au o problemă cu musulmanii, aceștia nu i-ar înjura foarte tare pe evrei, și aceasta este o chestie care mă macină. De ce dacă doi indivizi se pot înțelege cum de ajuns două nații sau două religii să nu se înțeleagă?
Nu suntem radicali diferiți unul de altul. Am acum un coleg sirian și care locuia într-un oraș din sudul Siriei, creștini și musulmani deopotrivă. Când murea creștinul, musulmanii veneau la înmormântare. Când murea musulmanul, creștinii se duceau la înmormântare.
Despre medicină
Nu ai cum să faci medicina dacă nu îți și place. Medicina are o putere formidabilă și îți creează niște stări teribile pe care cred că puține profesii reușesc să le creeze. Totul se concentrează: emoția, cunoștiințele. Chirurgia este un sport extrem, numai că are o miză îngrozitoare.
Despre război
Mie îmi este frică de război. Imi plac cărțile de război, mă uit la filmele de război, însă bine ar fi să rămână sub formă de cărți și filme. Suferința, distrugerile și costurile inimaginabile pe care le aduc războaiele nu au sens.
Despre revoluție
Nu există nicio mișcare socială revendicativă care să fi ajung la un succes oarecare fără să nu fi spart măcar un geam.
Florin Chirculescu și cărțile preferate
in minte că prima carte care m-a uluit Dinu Buzatti- Secretul pădurii bătrîne. Pe urmă a fost, pe la 17 ani, Un veac de singurătate. Și în același an am citit și Zgomotul și furia. Amandouă m-au zguduit. După aceea a fost James Joyce-Ulise. Care mi-a plăcut foarte mult. Să nu credeți că am citit numai cărți high class. Mi-au plăcut foarte mult texte SF și texte polițiste. Care aduceau un fior pe care nici Joyce sau Faulkner nu reușeau să mi-l furnizeze. Poate că din cauza aceasta scriu cum scriu, pentru că încerc să introduc un fior într-o lume uzuală. În zona SF-ului îmi place cel mai mult Philip K. Dick.
Despre citit cărțile proprii în public
Când un om scrie o carte sau un text, scrie pentru un om care stă undeva și citește cu ochii și cu mintea. În momemntul în care eu îl citesc folosesc o altă cale. De aceea nu cred în cititul unui text.
Despre viitoarea carte
Următorul roman o să-l scriu despre Eminescu. Nu-i plăceau ungurii, nu-i plăceau evreii, nu i-a plăcut Austro-Ungaria. Era naționalist. Cum să nu scrii despre el în 2017? Este o poveste actuală. O am deja în minte, mă gândesc la el zi de zi. Literatura trebuie să reflecte partea de social din contemporaneitatea ta.
Cărți publicate: FLORIN CHIRCULESCU (de profesie medic chirurg) a debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista sf JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. De-a lungul anilor, au urmat alte distincții. A colaborat cu reviste de specialitate, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Nemira, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin în 2006, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017). Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care o semnează cu numele său real.