În primul rând, “Cronică de Cotroceni“nu este o carte care să facă dezvăluiri senzaționale.

Ceea ce realizează Adriana Săftoiu este un portret al omului Traian Băsescu.
Cu bune și cu rele și cel mai important, cum omul Traian Băsescu a fost schimbat de funcția și puterea lui Traian Băsescu președinte.

Îl aud când spune: “Nu cred că îl puteți refuza pe Președintele României”. pag. 11

 

Le-am transmis prin secretară să nu vină nici unul fără cravată. Au venit, totuși, la Președinte! pag. 35

Scrisă într-un limbaj simplu, fără zorzoane literare inutile și fără mari derapaje sentimentale, cronica ne poartă prin simpatiile și antipatiile, prin luptele politice care au condimentat cele 2 mandate ale lui Traian Băsescu.
Și probabil, cel mai important, “Cronică de Cotroceni” face o radiografie a modului cum o funcție cu o mare responsabilitate și vizibilitate publică poate schimba caracterul unui om.

23 ianuarie 2005. Învestitura lui Iușcenko a fost impresionantă. În spațiul acela slav, conduita și recuzita sunt de așa natură încât au menirea să te facă să respiri în acord cu momentul. Intonarea imnului ucrainean a urmat o scenografie vizual puternică. Nu o bandă rece, cu un ecou deranjant redând instrumental imnul, cum se întâmplă la noi. Un cor format din femei și bărbați, acompaniați de instrumentiști populari, în haine tradiționale ucrainene- culori tari, predominant roșu-, au deschis ceremonia de depunere a jurământului lui Iușcenko, în Rada Supremă. Corul de voci clare, puternice, acordurile slave ridicau inmul național la rang de cântec religios. Profund, înălțător, dramatic, dar extraordinar de viu și plin de forță. Recuzita folosită la ceremonial- băieții din garda militară, îmbrăcați în costume unde roșul predomină, apoi alt rând de soldați îmbrăcați în alb, înșirați unul în spatele celuilalt, de-a lungul rândurilor ce separă băncile în care stau parlamentarii din Radă, acel ceaslov mare și impunător pe care și-a așezat întregul braț Iușcenko, crucea făcută cu pioșenie în fața Bibliei- mă determină să văd cu alte emoții eticheta de la noi. pag.153

Traian Băsescu-biografie

Dacă eu aş fi fost la cârma Titanicului, acesta nu s-ar fi scufundat.

S-a născut pe 4 noiembrie 1951, în Murfatlar, jud. Constanța. Între 2000-2004 a fost primar al Capitalei, iar între 2004-2014 a fost Președinte.
A absolvit Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân” din Constanța. A fost membru al Partidului Comunist Român. A câștigat două mandate de președinte.
Evenimente notabile în timpul mandatelor lui:

Condamnarea comunismului, în iarna lui 2006.
Intrarea în Uniunea Europeană, 2007

A avut o relație impulsivă atât față de presă, cât și față de ceilalți actori politici.

Adriana Săftoiu- biografie

S-a născut la Dej, la 11 septembrie 1967. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din București, urmând mai apoi cursuri de jurnalism politic. Beneficiară a unei burse de studii în relații publice, SUA.
A lucrat ca ziarist la Mediafax și Rompress. În perioada 2004-2007 a fost șef al Departamentului de Comunicare Publică și purtător de cuvânt al Președintelui României.
A mai publicat cărțile “Vocile puterii“, editura Trei, 2007 și “Jurnal de campanie“, Editura Trei, 2009

“Cronică de Cotroceni” se citește cel mai bine alături de un pahar de whiskey.

[Sursa foto]