Interviu — Timp de citire 4 minute
Interviu cu Gabriela Adameșteanu
Interviu — Timp de citire 4 minute
Interviu cu Gabriela Adameșteanu
Romanul Fontana di Trevi stă sub semnul deschiderii și al rememorării. Este o dublă deschidere, prima fiind o deschidere a granițelor: Letiția face naveta între Franța și România, iar Claudia călătorește peste hotare cu burse de studiu. Dar este totodată și o deschidere a caracterelor umane, care pune în lumină răutățile, invidia și duplicitatea.
Firul principal al rememorării îi aparține Letiției, o rememorare lucidă, cu toate cărțile pe masă, ce evită să romanțeze trecutul. Ciclul început se încheie aici. Fontana di Trevi închide trilogia începută în 1975 cu Drumul egal al fiecărei zile și continuată în 2010, cu Provizorat. Gabriela Adameșteanu reușește să creeze fresce ale trecutului, mizând pe lucrurile mărunte, care construiesc cotidianul personajelor, fără a scăpa din vedere corelarea la cadrul general.
Vorbim despre un roman al eliberării, așa că trebuie să vă întreb. Credeți că după 30 de ani de la Revoluție am învățat să fim liberi?
Răspunsul este inevitabil mai nuanțat puțin, nu în alb și negru: s-au învățat cu libertatea cei care erau foarte tineri în 1990 ori s-au născut după. Ceilalți, cei din generațiile anterioare, au reușit să ajungă la libertate numai dacă s-au eliberat de dependențele proprii (inclusiv umane) și și-au putut controla stresurile anterioare. Cred că libertatea se învață greu. Unul din titlurile ultimului meu roman, Fontana di Trevi, a fost Gustul acrișor al libertății. Și astăzi este dificil, în spațiul public. Spre exemplu, disciplina stupidă din PSD îmi amintește controlul terorizant al Partidul Comunist față de membrii săi. Mai există destui oameni în țara aceasta neinteresați de libertatea lor.
Restul interviului îl puteți citi aici.
Premii acordate pentru romanul Fontana di Trevi:
Premiul Cartea de proză a anului 2018, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2019
Premiul revistei „Observator cultural” pentru proză, ediția 2019
Premiul Radio România Cultural pentru proză, ediţia a XIX-a
Romanul Fontana di Trevi a fost nominalizat la Premiul Cartea anului 2018, oferit de România literară, ediţia a XVII-a.
Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, ediţia I
Fontana di Trevi a fost publicat de Editura Polirom în cadrul Seriei de autor Gabriela Adameșteanu.
Fotografie via ICR Romania.