Interviuri — Timp de citire 4 minute
Ioana Nicolaie- Cartea Reghinei
Interviuri — Timp de citire 4 minute
Ioana Nicolaie- Cartea Reghinei
Cartea Reghinei este cel mai recent roman publicat de Ioana Nicolaie. Deși cunoscută mai ales pentru volumele de poezie, Ioana Nicolaie a publicat și proză și cărți pentru copii.
Cartea Reghinei, alături de O pasăre pe sîrmă sau Pelinul negru își plasează povestea în lumea reală, a perioadei comuniste,a sistematizărilor industriale și a rafturilor goale de atunci și a inflației de după 1990. O perioadă unde frica, neîncrederea, trufia, prefăcătoria sunt stări cotidiene ce distrug țesătura relațiilor umane. În Cartea Reghinei vindecarea vine din lumea magică a credințelor populare care se întrepătrund în cotidian, oferindu-i sens și stabilitate.
Am discutat cu Ioana Nicolaie despre Transilvania, literatură și viața de scriitor.
Plasați povestea din Cartea Reghinei în Transilvania. Ca spațiu geografic, o văd alături de cărțile lui Attila Bartis sau Cartea Numerilor a Florinei Ilis. Considerați că aveți același substrat cultural?
Firește, pentru că ambii autori despre care vorbiți sunt biografic legați fundamental de Transilvania. Attila Bartis cred că are, într-un fel, exact sentimentul pe care îl am eu de distanțare care duce la o apropriere profundă și de altă natură care este necesară în literatură. Pentru că literatura este, firește, reconstruire, este iluzia realității, este transfigurare.
Discutam cu Attila Bartis despre ce înseamnă acasă, și îmi povestea cum pentru el Lăzarea (jud. Mureș), are această semnificație. Poartă Sângiorzul acest fel de semnificație pentru dvs?
Întotdeauna Sângeorzul este acasă, și ideea aceasta de acasă este foarte largă în cazul meu. Firește că acasă este acolo unde se găsește familia mea. Întotdeauna spun Acasă și la acel loc unde este copilul meu, unde este soțul meu. Dar întotdeauna când spun Acasă, este și celălat acasă unde este lumea mea, copilăria mea, spațiul în care am crescut și unde visez că mă voi întoarce, fie așa printr-o reconstruire continuă în literatură sau fizic. Visez să am o casă cândva acolo.
Cum mai arată Sângerozul acum? Eu cred că l-am văzut acum vreo 20 de ani.
Spuneați într-un interviu că aveați o cursă cu moartea, nu cu viața, când ați scris Cartea Reghinei.
Da, este o carte foarte biografică, foarte intimă. Este cartea care m-a consumat cel mai tare. Personajul, această Reghina este o transfigurare a propriii mele mame pe care am vrut să o salvez. Mi s-a părut că este de datoria mea să fac asta și să o fac cât mai repede.
Nici nu întind bine cămășile pe sârmă, că și îngheață. Se umplu cu cine știe ce făpturi nevăzute, se fac ţepene, iar când încep să trosneascămă gândesc că poate chiar trupul meu întreg, nemaivăzut de mare, se strânge acolo și, pentru o vreme, încearcă să priceapă. Ioana Nicolaie- Cartea Reghinei
De a salva memoria și povestea?
Spuneați că viața dvs este încărcată și viața de scriitor implică muncă și disciplină. Cum împăcați viața de familie cu cea de scriitor? Multe femei când devin mame își pun viața pe pauză.
Chiar și-o pune. Lumea știe asta. Este complicat pentru orice mamă. Am scris în Cerul din burtă, unde vorbesc despre ce se întâmplă înainte de a veni copilul pe lume. Ce se întâmplă după, este tăcere când ești artist sau chiar om de afaceri. Creșterea unui copil înseamnă dedicație foarte mare, de aceea un timp ești prins într-o poveste pe care nu o poți schimba. Întrăm în social, dar este foarte bine că în unele țări, în Germania de pildă, sunt gândite politici extraordinare de ajutor pentru femeile care au slujbe și au copii mici. Acolo poți să-ți duci copilul la grădiniță, de la câteva luni, unde copii de diferite vârste stau împreună. Și este normal așa și natural ca un copil să nu fie perceput ca o greutate în familie. În România nu avem aceste metode de a ajuta familia care are un copil.
Cartea Reghinei are un întreg inventar de regionalisme dar și haine(ie, ștergar, păretar). A fost căutat acest ansamblu de informații printr-o dorință de a le salva pentru generațiile tinere?
Prima casă-i mai jos, după dâmb, iar în partea asta, dincolo de bazine, se mai găsește o casă. Pe lângă ea am trecut ieri când l-am dus pe Damian la gară. Pășesc pe lângă răchiți, port sandale de pânză, ulita e mocirlită în părţi, roți de căruțe scot mereu apa din șanț. Un cărăbuș se zbate ca o morișcă, iute, iute, acuși o să dărâme lumea. Începe cu mine, mă simte ca pe-un arc, merit niște bobârnace. Are spinare ca de cafea, i-o văd dintr-o parte. Ce zi înmuiată în lumină! Ioana Nicolaie- Cartea Reghinei