Toamna Muzicală Clujeană este unul din cele mai importante festivaluri internaționale de muzică clasică din România, alături de Festivalul bianual George Enescu.Prima ediție a Festivalului a avut loc în 1965, Toamna Muzicală Clujeană fiind cel mai longeviv festival de gen din România.
Anul acesta, la ediția 49, Festivalul Toamna Muzicală Clujeană îi comemorează pe George Enescu și Bela Bartok.

Săptămâna acesta(8-11 octombrie) avem în program:

Vineri, avem violoncel cu unul din cei mai activi muzicieni tineri, Răzvan Suma.
L-ați întâlnit în turneul național solo “Vă place Bach”.

Cristian Mandeal – dirijor
Răzvan Suma – violoncel
Ruben Mureșan – tenor
Cristian Hodrea – bariton

Cornel Groza – dirijorul Corului

Felix Mendelssohn Bartholdy – Uvertura Hebridele, MWV P. 7
Edward Elgar – Concertul pentru violoncel, în mi minor, op. 85
George Enescu – Rapsodia a 2-a în Re major, op. 11
Béla Bartók – Cantata profana, Sz. 94 (versiunea originală în limba română).

Sâmbătă sunt Serate Camerale cu Cvartetul Transilvan.

Cvartetul Transilvan a luat ființă în anul 1987 și au susținut peste 2000 de concerte în țară și în străinătate. Vor avea în program lucrări de pian de Brahms și Enescu.

Duminică, Classic needs Jazz, unde lucrări de  Béla Bartók, George Enescu, György Ligeti, Mihail Jora vor fi în aranjamente de jazz.
Responsabilii de aceste experimente sunt Nicolas Simion, Sorin Romanescu și Kruno Levačić.

Nicolas Simion este unul din cei mai inovativi muzicieni de pe scena româneasă, printre altele cântând și înregistrând alături de regretatul jazzman clujean János Kőrössy.

Și un bonus: Librăria Humanitas Cluj, împreună cu Toamna Muzicală Clujeană te trimite la Classic needs Jazz. Tot ce trebuie este să cumpărați cartea “Jazzul, o estetică a secolului XX“, publicată la Editura Ratio et Revelatio, și primiți o invitație la concert. Sunt numai 5 invitații, așa că, grăbiți-vă.

 

Later edit: “Din motive obiective, Kruno Levačić nu mai ajunge la Cluj pentru concertul Classic needs Jazz. El va fi înlocuit de György Jeszenszky, percuţionist şi profesor de jazz la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Programul rămâne acelaşi. Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm la concert!”