Barbar, străin, jidan, imigrant, sunt câteva din etichetele date celuilalt, necunoscutului, celui diferit de majoritate. În discursul rasial, “Celălalt” devine un țap ispășitor, cel care distruge bunul mers al societății și provoacă anxietăți. Recent, declarațiile primarului din Târgu-Mureș sau revolta localnicilor din comuna Ditrău, județul Harghita, ne confirmă că discursul rasist există, chiar la autorități publice dar și că acest discurs mocnește în mentalul multor comunități din România. Iar faptul că rasa este o constantă în mediul public, contrazice ospitalitatea și toleranța proverbială a națiunii române.
Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump este o colaborare dintre Marius Turda- profesor la Oxford Brookes University și Maria Sophia Quine- senior lecturer de istorie europeană modernă în cadrul Departamentului de istorie de la Queen Mary, University of London. Ediția în limba română a fost publicată de către Editura Polirom, în colecția Historia, traducerea fiind semnată de către Marius-Adrian Hazaparu.
Discuția cu Marius Turda a fost prilejuită de către turneul de promovare prin țară.
Marius Turda, putem defini conceptul de rasă? Este acest concept real?
Marius Turda cum ați ales să scrieți despre acest subiect, despre rasă și rasism?
Prezența constantă a rasei în viaţa publică poate fi văzută ca o expresie a eşecului nostru civic de a îmbrăţişa idealul liberal-democratic al toleranței culturale şi diversității etnice. Marius Turda, Maria Sophia Quine Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump
Care sunt provocările atunci când studiezi rasismul în vremurile noastre?
Putem combate acest radicalism?
Avem diferențe în rasismul din fostul bloc comunist comparativ cu cel din vestul Europei?
De exemplu, antropologii români susţineau existenţa unui tip rasial autohton, localizat în munţii Carpaţi. Opiniile lor confirmau ceea ce alți naţionalişti români proclamau referitor la etnogeneza ţării: numai o rasă cu calităţi superioare şi perfect adaptată la mediu ar fi putut supravieţui secolelor de dislocare şi dominaţie străină. Nu se ştie cu certitudine ce anume intra în alcătuirea acestei rase, întrucît nici comentatorii români, nici cei străini nu reuşeau să ajungă la un acord dacă aceasta era pelasgă, romană, daco-romană, dacă sau daco-romano-slavă. Dacă sîrbii aveau „tipul rasial dinaric”, antropologii români aveau ,,tipul rasial dacic” pe care îl socoteau al lor şi care le dădea dreptul de stăpînire asupra teritoriilor unde trăiau urmaşii acelei rase, atît în trecut, cît şi în prezent.
Marius Turda, Maria Sophia Quine Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump
Am avut experiența legionară, din perioada interbelică, ideologie care a supraviețuit perioadei comuniste și după anii ’90 și care ajuns recent și în grupurile altright din Statele Unite ale Americii. Putem compara ideologia legionară cu cea nazistă ori fascismul italian?
Putem vedea un rasism la nivel de insituții, sau la nivel de politici publice?
Am discutat despre rasismul albilor față de afro-americani și alte minorități. Găsim un rasism la alte popoare, non-albe?
Dacă tot ne-am întâlnit la Cluj, cum se diferenția școala de la Cluj față de universitățile de la Iași sau București în ceea ce privește politica rasială?
O traducere recentă a lui Frans de Waal, discută despre inteligența animalelor dar și despre empatia față de alte viețuitoare. Care vedeți că ar fi atitudinea potrivită, într-un cadru relațional cu lumea animală?
fusion_global=”1737″]