Romanul Mary al scriitorului suedez de origine greacă Aris Fioretos, este a doua traducere în limba română a acestuia.(Prima carte, tradusă de Polirom în 2006, este Adevărul despre Sascha Knisch). Cartea aduce în atenție un episod mai puțin cunoscut al istoriei moderne grecești și anume revoltele studențești din noiembrie 1973.

Mary, o tânără studentă la arhtectură care se își pregătește lucrarea de diplomă, este arestată, fiind bănuită de legături cu liderul revoltei studențești. Romanul detaliază întreaga experiență din închisoare- foame, frig, mizerie, umilință, camaderie- dar și escapade în amintirile din trecutul protagonistei.

”E ziua a treia de proteste. Lumea merge grăbită pe străzi; mulți duc scânduri sau cărămizi, alții – alimente. Viitorul țării se hotărăște acum, la Politehnică. A început iarna trecută la economiști și a continuat în primăvară la juriști, prima izbucnire după ani de acalmie. Vara, protestele au continuat, chiar și în restul țării, și acum s-au umflat într-un val de nemulțumire.” (pag. 21-22)

Aris Fioretos creează printr-o scriitură simplă, simbolică și pe alocuri schizofrenică, modelul exemplar de rezistență împotriva trădării: a țării, a idealurilor, a iubitului.

Deși, ca scenariu și decor, povestea este în cadrul temnițelor și represaliilor politice, Mary este un roman al maternității și al sacrificiului matern.

Mary își găsește supraviețuirea în existența noii vieți care se dezvoltă în pântecul ei. O nouă viață care îi dă putere și în ultimul act de sfidare a sistemului-sinuciderea.

„Trebuie să încetezi să iubești totul, Mary. Altfel nu merge.”

ARIS FIORETOS s-a născut în 1960 la Göteborg și a copilărit la Lund. Este fiul unui tată grec emigrat în anii ’50 din motive politice și al unei mame austriece. A studiat la Stockholm, la Paris cu Jacques Derrida și în Statele Unite, la Universitatea Yale. A debutat în 1991 cu un volum de proză poetică, Delandets bok (Cartea împărtășirii), iar de-a lungul vremii a publicat eseuri, proză scurtă, convorbiri, este editorul mai multor volume colective de studii critice, al unei antologii de poezie Paul Celan și al ediției opera omnia Nelly Sachs, precum și autorul unei biografii ilustrate, Nelly Sachs, Flight and Metamorphosis (2012). Romanele lui Aris Fioretos s-au bucurat de mare succes și l-au impus drept unul dintre cei mai importanți prozatori suedezi contemporani: Stockholm Noir (2000), Sanningen om Sascha Knisch (Adevărul despre Sasha Knisch, 2002), Der siste greken (Ultimul grec, 2009). Cel mai recent roman al său, Mary (2015; Humanitas Fiction, 2017), a fost premiat atât în Suedia, cât și în Germania. Aris Fioretos a primit numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Karin și Karl Ragnar Gierow al Academiei Suedeze (1994), Premiul de iarnă al Fundației De Nio (2000), Premiul Gleerups (2009), Premiul Sture Linnér (2011), Premiul Marin Sorescu oferit de Institutul Cultural Român (2012), Marele Premiu al Fundației De Nio (2013), Premiul pentru roman al Radioului Suedez (2016), Premiul pentru roman al orașului Gävle (2016), Premiul Jeanette Schocken al orașului Bremerhaven (2017). Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi.

Aris Fioretos despre  Mary:

All these details — the small gestures, the confidences, the haptic evidentiality of life on a prison island — was what I wished to get at. I feared that, if I were to mention Greece by name, the official narrative – or at any rate the usual story that the 68 generation tells in order to affirm its sense of self –, I was afraid that this account would conceal and possibly even suppress the particularity of what many women had experienced. In a sense, it would deprive them of their dignity.

mary aris fioretos
mary aris fioretos
mary aris fioretos

Mary- Aris Fioretos, 2017

Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Traducere și note:  Elena-Maria Morogan

[Sursă foto portret: © Heike Steinweg, Berlin 2013][Foto copertă]