În episodul de astăzi vă prezint cartea scriitorului care a definit stilul noir mediteraneo, Massimo Carlotto.

Romanul Creștinii lui Allah, tradus la editura Ratio et Revelatio, urmărește aventurile lui Reduan și Otman, doi corsari renegați, foști mercenari care au ales libertatea alegrului departe de legile creștine. În 1541, Marea mediterană este un teatru de război, creștini versus otomani, corsari versus creștini.

Massimo Carlotto reconstruiește Algerul otoman, viu, exotic, sălbatic și cosmopolit, închegând un roman istoric de moravuri  și aventuri potrivit de citit la final de vară.

Episodul 15

În cea de-a doua seară, am întâlnit o galeră pontificală care a virat spre ape mai sigure. A fost singura navă de război care ne-a apărut la orizont.Marile galere care apărau acea zonă zăceau acum pe fundul mării Algerului, iar cele noi erau încă în șantier. Eram stăpânii mărilor în acel moment. Nu însemna însă că puteam să ne dedăm jafurilor cu seninătate, așa cum ne-a demonstrat încercarea din Calabria. În expediție, puteam conta pe vreo trei sute de corsari care își arătaseră curajul și dibăcia în lupta pentru apărarea Algerului. Pentru a prădui o localitate însă strategia de cucerire era luarea prin surprindere, fără implicare în lupte îndelungate, care nu îmbogățeau pe nimeni și se lăsau cu morți și răniți. [pg. 86]

 

Spor la citit!