În episodul 21 din Pauza de Carte discutăm despre cartea “De la Nadia până azi: apariția și dispariția zecelui perfect în gimnastică”, scrisă de jurnalista americană Dvora Meyers și publicată de editura Publica.

Dvora Meyers a fost comentatoare sportivă pentru postul de televiziune ESPN și a scris pentru The Atlantic, VICE, The New York Times.

După evoluția dezastruoasă a României la Jocurile Olimpice de la Rio, cartea De la Nadia până azi, ne oferă o analiză documentată, scrisă cu nerv și dedicare despre decăderea echipelor olimpice din fostele țări socialiste, dar și ascensiunea unor țări fără tradiție olimpică.

Folosind “nota 10” ca punct de pornire al cărții, Dvora Meyers trece în revistă atmosfera primei note de 10 din istoria gimnasticii olimpice-acordată Nadiei Comăneci- trecând mai apoi la schimbările sistemului de punctaj. De asemenea analizează în paralel degradarea sistemului centralizat de antrenament și sistemul semicentralizat din SUA, sistem perfecționat de cuplul Karolyi.

Trecerea la sistemul deschis de notare a inclinat balanța în favoarea forței musculare și a tehnicii, lăsând în urmă grațiozitatea melodioasă a mișcăriilor.

În concluzie, cartea Dvorei Meyers, este o lectură obligatorie pentru toți fanii gimnasticii, dar și un duș rece pentru nostalgicii epocii de aur a gimnasticii românești în care performanța se câștiga prin frică și abuzuri.

Episodul 21: De la Nadia până azi