Jucătorul de șah, de Ștefan Zweig, și publicată de Editura Polirom este cartea prezentată în al nouălea episod al emisiunii Pauza de carte. Cartea a fost tipărită în cadrul colecției Biblioteca Polirom. Esențial, 2016., în traducerea din germană de Mariana Bărbulescu.

Jurnalistul, scriitorul și biograful Ștefan Zweig s-a născut în Viena(1881) și s-a sinucis în Petropolis, Brazilia(1942) unde trăia din 1940.

A fost un pacifist convins, ducând credința pacifistă atât de departe, încât la comemorarea a zece de ani de la moartea lui, Thomas Mann declara:

„Erau timpuri când pacifismul său necondiționat mă chinuia. Părea dispus a accepta domnia răului, dacă prin aceasta s-ar fi evitat războiul, pe care îl ura dincolo de orice. Dilemma estede nerezolvat. Dar de când am aflat, cum nici un război bun nu scoate la iveală decât rele, gândesc diferit despre atitudinea lui de atunci, sau cel puțin, încerc să gândesc altfel.”

Vasta operă a lui Zweig cuprinde lucrări de ficţiune – Scrisoarea unei necunoscute, Amoc, Spaima: romanul unui adulter,Simţuri rătăcite, Suflete zbuciumate, Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei –, biografii şi eseuri pe teme istorice – Orele astrale ale omenirii, Maria Antoaneta, Maria Stuart, Erasmus de Rotterdam, Magellan – şi memorialistică – Lumea de ieri (Humanitas, 2012).

Jucătorul de șah a apărut prima dată în limba română în colecția “Povestiri științifico-fantastice” editată de revista Știință și Tehnică.

 

Episodul 9: Jucătorul de șah

Emisiunea Pauza de carte se poate auzi pe 95,6 FM, în fiecare duminică după 12 PM.

În descrierea partidei de șah, Zweig imaginează o metaforă extraordinară pentru teribila și sumbra confruntare cu torționarii naziști. Anamneza prezentată de el nu este una a indivizilor, ci a întregii Europe.(The New York Review of Books)

Zweig este înzestrat cu o curiozitate psihologică nestăvilită, o franchețe brutală, o imparțialitate de nezdruncinat.  (The New York Times Book Review)