Pauza de carte (16) despre Portretul lui M

Despre criticul literar și profesorul Matei Călinescu.

In episodul de astăzi discutăm despre criticul literar și profesorul Matei Călinescu. Plecat din țară în 1973, cu o bursă Fullbright, rămâne în SUA, iar din 1979 devine profesor de literatură comparată la Universitatea din Bloomongton. Moare în 2009 după o luptă cu cancerul.

Portretul lui M, publicat în seria de autor Matei Călinescu de către Humanitas face parte din dorința autorului ca până în 2020 să-i fie publicată întreaga operă. Portretul lui M este un  portret biografic, scris de Matei Călinescu, după moartea fiului său, Matthew, care s-a stins din viață la 25 de ani.

Un portret biografic atât al fiului, cât și a tatălui, un exercițiu spiritual, purificator care creează o punte vie între trecut și prezent, între amintire și durere.

Episodul 16: Portretul lui M

“ De doi ani lucrează (trei după-amiezi pe săptămână) la un centru al universității care trimite chestionare elevilor din clasele superioare ale școlilor din Indiana, mai exact celor din familii cu un venit mic, oferindu-le burse la colegiu cu condiția ca ei să-și ia diploma de studii liceale la timp.Acolo M clasează alfabetic dosare, operație anevoioasă și pliciticoasă când e vorba de teancuri de sute și sute de dosare care sosesc mereu cu poșta, dar el o execută cu o minuțioasă precizie, care e prețuită de colegii de lucru, mai ales tineri studenți plătiți, ca și el, cu ora. Aceștia știu de handicapul lui și se poartă bine cu el, îl tratează ca pe un om <> , glumesc cu el, se amuză sincer de glumele lui stranii, îi arată multă afecțiune. În această atmosferă el se simte cât se poate de bine, chiar fericit. După spusele colegilor, acolo are mai puține dificultăți de vorbire, iar asociațiile lui neașteptate, de tipul comicului absurd( dar care pentru el au poate o logică secretă), produc o voie bună generală de care se bucură și el. Unele din glumele lui sunt poate de tipul celei prin care i-a răspuns doctorului Leventhal de la Chicago, când l-am dus acolo în 1989, și care mi s-a întipărit indelebil în memorie: <<Când e ziua ta?>>, l-a întrebat doctorul. El a răspuns: <<7+5+20-6-2 august>>( adică, foarte exact, dar ocolit, 24 august). “ 

Spor la citit!


Daniel Prindii

Community Designer. Marketing Strategist.

Art Historian. Photographer.

Cluj, Romania/ Vicenza, Italy

klausblogro [at] pm.me

Find me on social
Mastodon
Bluesky
Instagram
Linkedin

© Klausblog