Articol — Timp de citire 3 minute

Recomandări de început de toamnă

Articol- Timp de citire 3 minute

Recomandări de început de toamnă

Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine toamna este anotimpul preferat de citit. Este drept, toate editurile se întrec în a publica cărți și a promova noi colecții sau viitoare bestselleruri. Iar o toamnă caldă te îndeamnă la plimbări și lecturi în natură. Am strâns câteva recomandări pentru toamna aceasta:

Umbra Magiei- Kat Howard

Umbra Magiei ne arată latura ascunsă a New York-ului, și anume lumea magicieinilor. Scris într-un ritm alert, cinematic chiar, Kat Howard adună în cele 296 de pagini, dramă, lupte magice și secrete ascunse sub vrăji. O carte ideală pentru o zi liniștită de septembrie și poftă de escapism.
Cartea este publicată de Editura Nemira, colecția Armada, traducere de Mihaela Ioncelescu.

Red Moon– Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson imaginează un viitor în care China este colonizatorul principal al Lunii. Un viitor la care mulți dintre noi se gândesc cu spaimă.
Romanul îl urmărește pe Fred Fredricks, un american angajat al unei companii elvețiene de telecomunicații, trimis pe Lună pentru a livra un dispozitiv de comunicație foarte securizat. Odată ajuns acolo, acesta ajunge să fie prins în luptele pentru control ale diferitelor facțiuni chineze, și devine un fugar alături de fiica unui membru comunist important din Partidul Chinez.
Deși romanul este gândit ca un thriller, acesta se citește lent, pe îndelete. Kim Stanley Robinson creează context istoric, iar reflecțiile personajelor te poartă prin fizică cuantică, economie, feng-shui și poezie. Asemeni capodoperei SF- Trilogia Marte- Kim Stanley Robinson acordă adîncime și substanță personajelor: interacționează normal, coerent și, considerînd contextul, cît se poate de uman.

Aurora– Kim Stanley Robinson

În Aurora, Kim Stanley Robinson  lasă deoparte conceptul de motoare interstelare “mai rapide decât lumina”. În schimb, ne prezintă o navă autosuficientă, unde generații de pământeni se nasc și mor până ajung la destinație. O navă-generație cu misiunea de a coloniza o planetă asemănătoare Pământului, în sistemul Tau Ceti.
Ceea ce ne lovește este simplitatea poveștii și sentimentul că acest scenariu este foarte plauzibil dacă vom face voiaje în afara Sistemului Solar.
Este o poveste simplă, unde Inteligența Artificială a navei devine naratorul principal al voiajului. O navă formată din două inele mari care generează gravitație și un ax central, împărțită în 12 biomuri, de la tropical la tundră. Aproximativ 2000 de persoane călătoresc în acest voiaj.
Romanul tratează teme majore ca: ecologia, psihologia umană, inteligența artificială și călătoriile spațiale. Teme care îl obsedează pe Kim Stanley Robinson de la primele cărți SF publicate.
Inteligența artificială a navei notează: “Life is complex and entropy is real.” O concluzie dureros de simplă și adevărată.
Aurora este publicată de Editura Nemira, colecția Armada, în traducerea lui Gabriel Stoian.
Tu ce citești luna aceasta?
Surse foto: Red Moon, Aurora, Umbra Magiei, arhiva personală