Articol — Timp de citire 5 Min

Dune și alte serii science fiction care au construit lumi noi

Articol — Timp de citire 5 Min

Dune și alte serii science fiction care au construit lumi noi

Dune– seria care a schimbat science-fiction-ul, a vândut peste 12 milioane de exemplare de la publicare ei în 1965.

Considerată a fi prima operă de science-fiction care tratează ecologia la nivel planetar a  adus discuția despre mediul înconjurător și efectele antropocenizării în prim-plan. De asemenea este prima serie unde elementul principal este construcția lumii, a universului și nu dezvoltările futuristice ale tehnologiei.

A câștigat Nebula Award în 1965 și Hugo Award în 1966 iar multe scrieri și filme își trag inspirația din seria Dune. În timp ce căutam prin bibliotecă volumele scrise de Frank Herbert, am găsit alte serii unde dezvoltarea de lumi este în prin plan.

Anul acesta, Dune revine pe marile ecrane datorită adaptării cinematografice realizată de Denis Villeneuve (Arrival, 2016; Blade Runner 2049, 2017), care a scris screnariul alături de Eric Roth (Forrest Gump, 1994; Munich, 2005) și Jon Spaihts (Prometheus, 2012; Doctor Strange, 2016).
Deja avem primele imagini și au un vibe potrivit poveștii.
Anul trecut,  editura Nemira  a reeditat seria Dune în colecția Armada cu un artwork splendid. Aș putea spune că acestă reeditare a transformat seria în cărți-obiect, de colecție. Un motiv în plus să citești seria sau să o recitești.

Deși Dune este seria deschizătoare de drumuri și universuri, merită să ne uităm și la cărțile publicate după momentul apariției ei, cărți care reuseșesc să creeze universuri credibile și complexe. M-am oprit la trilogia Marte, de Kim Stanley Robinson, universul Expanse,  de James S. A. Corey și trilogia Imperial Radch,  de Ann Leckie.

Seria Marte

Personal, seria Marte a lui Kim Stanley Robinson este cea mai detaliată și realistică operă de science-fiction scrisă vreodată. Știu, fanii lui Asimov sau de Star Trek mă vor urî. Capacitatea lui KSR de a lucra atât de detaliat, atât la construcția personajelor (fizic și psihic), a lumii dar și a interacțiunilor socio-economice este cea ce face din seria Marte o capodoperă. Seria, a cărei poveste se întinde pe aproape două secole, este împărțită în 3 volume: Marte Roșu, Marte Verde, Marte Albastru și un volum de povestiri care ascund câteva detalii despre evoluția programului de terraformare, și anume Marțienii. Marte Roșu tratează etapa de colonizare a planetei Marte de către Primii 100, un echipaj de 100 de coloniști americani și ruși care vor pune bazele primului așezământ pe Marte. A doua carte expune acțiunile de terraformare: oglinzi gigant pe orbita planetei pentru a crește temperatura, topirea calotei de gheață nordice sau săparea de gropi adânci pentru a elibera căldura înternă. Ultimul volum, Marte Albastru, analizeză efectele de lungă durată a terraformării lui Marte: atmosferă care permite existența apei lichide, dezvoltări medicale care încetinesc îmbătrânirea, evoluția tehnologică și a construcțiilor spațiale. Toate acestea dau naștere la o perioadă de extindere spre lunile joviene și asteroizi, o adevărată Epocă de Aur. Seria este tradusă în limba română de către editura Nemira.

Seria Expanse

Seria Expanse este scrisă de James S. A. Corey, adică Daniel Abraham și Ty Franck și constă în 9 romane 8 povestiri. Dacă ai văzut sau nu filmul, adaptat după romane, este indicat să parcurgi și povestirile în fluxul de citire a seriei. Acestea ajută la conturarea personajelor dar și a înțelege firul narativ din serial. Altfel vei căuta secvențe din film aiurea prin cărți.
Terra a trecut la limită de efectele încălzirii climatice. Dar, în continuare este suprapopulată, motiv pentru a începe colonizarea sistemului Solar. Marte începe să fie colonizată, iar cu trecerea anilor devine de facto o republică congresională, puternic militarizată și care are un singur vis: crearea unui Marte verde. Atât Terra cât și Marte domină politic și militar Sistemul Solar, exercitând o dublă hegemonie asupra oamenilor care au colonizat centura de asteriozi, lunile lui Jupiter și Saturn. Dar, totul se schimbă atunci când descoperă protomolecula, un compus organic creat de o rasă de extraterești cu scopul de a distruge viața organică de pe Terra.  Primele volume sunt publicate de către editura Paladin.

Trilogia Imperial Radch

Imperial Radch este o trilogie space opera scrisă de sciitoarea americană Ann Leckie. Trilogia este debutul ei literar și este formată din Ancillary Justice, Ancillary Sword și Ancillary Mercy. Primul volum, Ancillary Justice a câștigat Nebula Award (2013), Locus (2014), Hugo (2014), Arthur C. Clarke Award (2014) și BSFA (2014). Romanul Provenance și două povestiri sunt plasate în aceleși univers ficțional.
Seria urmărește evoluția imperiului Radch care folosește nave independente cu o conștiință AI care pot să controleze corpurile umane pentru a-și îndeplini misiunile. Dar totul se schimbă când o ancilară devine independentă de nava mamă și ponește într-o misiune de răzbunare. Un univers complex, pe alocuri greu de parcurs, cu cronologii intercalate. Seria tratează problematicile colonialismului, a diferențelor dintre “civilizat” și “barbar”, etica economii unui imperiu interplanetar și a costurilor războaielor. Publicate de către editura Paladin.
S-ar putea să îți placă și interviul cu Adrian Mihălțianu despre primele două volume din seria Terra XXI.
Foto via Nemira și Luca Baggio on Unsplash