Petrecem aproximativ 3.6 ani mâncând și consumăm aproximativ 35 de tone de mâncare într-o viață. Iar ceea ce mâncăm, de la calitatea preparatelor, modul de gătire și felul în care mâncăm ne afectează rutina zilnică și corpul. Dictonul latin Men Sana in Corpore Sano ar trebui să ne fie ghid în aventura culinară cotidiană.
Inspirat de bunul prieten și bucătar amator- asta după normele celor mai rigizi în categorii- Gorgan, am documentat prepararea unei rețete de shakshouka. Apropo, el face live-uri pe Facebook în fiecare duminică, așa că aruncați un ochi și luați notițe.
Că, la urma urmei, toți suntem bucătari la noi acasă.
Shakshouka este o rețetă cu ouă poșate pe un sos din ardei grași, ceapă și suc de roșii. Versiunea cu ou își are originea în Tunisia. Disputele legate de cine a făcut-o primul sunt destul de aprinse. Există variații de shakshouka răspândite din Spania până în Levant și lumea arabă.
Să trecem la rețetă, pentru că deja îmi este foame. Aceasta este versatilă, putând fi combinată cu ce ai în frigider. Important este să păstrezi în rețetă sosul de roșii și ceapa. Și bineînțeles condimentarea creativă.
Ingrediente shakshouka, pentru 2 porții, una mare și una mică:
3 ouă
1 ceapă
1 ardei gras
1-2 caței usturoi
Resturi piept de pui. A fost prăjit înainte.
3-4 felii sănătoase de caș de oaie proaspăt.
3-4 frunze de busuioc genovez
Boia de ardei afumată după gust
Curcuma după gust
Sare și piper
Ulei de măsline (cam vreo 5 linguri)
O conservă de pulpă de roșii
Etape shakshouka:
Călești în uleiul de măsline, ceapa tăiată fâșii și usturoiul mărunțit. Când încep să se rumenească adaugi ardeiul gras. Imediat poți adăuga și resturile de pui, să prindă gust și culoare alături de ardei. Lași totul la foc mic spre mediu și adaugi treptat sucul de roșii.
Condimentezi cu sare, piper, boia de ardei
După ce ai terminat cu sucul de roșii, acoperi cu un capac și lași aproximativ 15-20 de minute la foc mic. Verifici din când în când progresul în tigaie. Dacă trebuie, poți adăuga un pic de apă.
Când ardeiul gras s-a înmuiat este semnul că rețeta este aproape gata. Adaugi ouălele, ușor, să nu spargi gălbenușul, apoi cașul de oaie.
Arunci frunzele de busuioc peste, lași încă două minute la foc mic, acoperit, și shakshouka este gata.
Poftă bună!
O poți servi cu un vin de Jidvei Gewurztraminer alb sau cu un Nachbil Grünspitz.
Farfurii de la Chicineta.
Foto de Sketching Erika