Recenzie de carte — Timp de citire 5 minute
Universitățile în Evul Mediu
Recenzie de carte — Timp de citire 5 minute
Universitățile în Evul Mediu
Pentru mulți, expresia “Evul Mediu întunecat” este cea care caracterizează cel mai bine perioada medievală. Problema acestei expresii este că reduce întreaga perioadă, de la căderea Imperiului Roman de Apus și până la Renaștere, la o singură nuanță, negativă mai ales.
Este drept că epoca medievală a cunoscut valuri de ciumă, războaie, foamete și capricii feudale care ne-ar îndreptăți să o etichetăm “întunecată”. Dar, în același timp, catedralele gotice, Magna Charta, universitățile, mica revoluție industrială1 au fost produsul aceleași epoci.
Cum erau organizate universitățile în Evul Mediu? Ce se studia?
Formarea universităților medievale
-
spontane
-
create prin migrație
-
create în urma adoptării unui statut
-
Jean Gimpel, Revoluția industrială în Evul Mediu, Editura Meridiane, București, 1983.
-
Jacques Verger, op.cit., pg. 12
-
Jacques Verger, op. cit., pg. 21
-
Jacques Verger, op. cit., pg. 53
-
Jacques Verger, op. cit., pg. 53 și urm.
Citește recomandările de la librari.
Traducere de Simona Ilieş
Prefaţă de Monica Brînzei şi Alexander Baumgarten
Photo by delfi de la Rua on Unsplash
În acest episod din Pauza de Carte am discutat cu scriitorul, jurnalistul și cineastul Dan Alexe despre ultima lui carte publicată de Editura Polirom, În punctul lui Rebbe G dar și despre scris, social-media și recomandări de lectură.
Despre În punctul lui Rebbe G
O zi de inregistrari ratate intr-un studio din Bucuresti care ia o turnura apocaliptica, o vizita la un mormint din Republica Moldova incheiata cu o violenta istorie de seductie neimplinita, o intilnire cu o golanca metafizica in Bruxelles, pierderea inocentei unui copil intr-un sat de linga Buzau, incantatii magice in jurul unor legionari romani pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sint doar citeva dintre temele celor douazeci si doua de povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzind uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, stiintele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sint liantul povestilor care se completeaza reciproc si care pot fi recitite in orice ordine, recompunind de fiecare data un ansamblu inedit. Invaluit intr-o aura mistica, presarat cu picanterii, In punctul lui rebbe G. ofera, picatura cu picatura de licori precum „Scuipat de Luna” sau „Ciine de Armenia”, o noua viziune asupra lumii de azi si a limbii care ne vorbeste.
[Sursă foto]
Pauza de carte (24): Dan Alexe
Scriitor, cineast, lingvist, călător, DAN ALEXE (n. 1961) a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. „Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs“, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul multipremiat al lui Dan Alexe. A publicat teatru în România, texte despre Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia. În 2014 i-a apărut la Humanitas volumul de proză scurtă Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase. Locuieşte la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce. Dacă îi bateţi adresa pe Google Maps, o să-l vedeţi citind în balcon, cu un pahar de vin în mână. Blogul său, intitulat Dan Alexe’s Flea Market (cabalinkabul.wordpress.com), este foarte urmărit în mediile culturale din România.