Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase este o colecție de 5 eseuri despre Rusia și influența ei. A fost publicată de Humanitas, în 2018.

Perspectivele, istorice cât și personale, sunt semnate de: Marian Voicu, Ioan Stanomir, Valentin Naumescu, Sabina Fati, Vitalie Ciobanu.

Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase, fragmente

  • “Monarhia pe care o imaginează Petru cel Mare se inspiră de la Occident pentru a absorbi tehnologia puterii, asimilând un ceremonial european. Dar, dincolo de aceasta, autocrația rusă conservă un fond de brutalitate și de arbitrar care îi asigură unicitatea.”
  • Factorul endogen este legat de maniera în care Rusia citește Regulamentele ca pe niște instrumente nu de consolidare a autonomiei, ci de legitimare a ingerințelor ei.”
  • Ideile sunt factorul exogen ce contribuie decisiv la mutația în ceea ce privește percepția asupra Rusiei. În pofida închistării, a cenzurii, a ingerințelor, Principatele se racordează la o mișcare ideologică continentală. Educația europeană introdusă acum produce, la un deceniu de la 1834 generația paşoptistă. Formația europeană este, înainte de toate, revoluționară și romantică, marcată dramatic de spectrul anului 1789.”
  • “Mai mult decât Imperiul Otoman, Rusia este opresorul națiunilor și bariera în calea unei mișcări europene eliberatoare. Asociată Austriei și Prusiei, ea face parte dintr-un bloc al absolutismului dinastic.”
  • Reclamând pentru sine gloria moștenirii staliniste, evocând, cu nedisimulată nostalgie, punctul de apoteoză al URSS de după 1945, unind tradiția țaristă cu cea a patriei sovietice, exploatând resentimentele și cultivând suspiciunea, putinismul oferă propria alternativă la democrația liberală. Amestecul de paternalism mesianic și de patrimonialism este esența acestei noi formule Politice.”
  • “În relația cu Rusia, România s-a mulțumit mereu cu puțin, i-a fost întotdeauna frică să nu vadă venind spre ea infernul de la răsărit, adesea a preferat tăcerea complice cu marele său vecin, păstrând până astăzi o relație bolnăvicioasă, cumva între ranchiună și melancolie. N-a învățat să se detașeze și să privească de la egal la egal spre Moscova. E în continuare timorată, are permanent senzația ocaziilor ratate, impulsul de a se revolta, dar în același timp teama de a nu fi pedepsită. Admiră în secret măreția imperiului și urăște deschis puterea lui. Aceasta e drama relațiilor româno-ruse.”
  • “Rusia este bolnavă de un autoritarism istoric parcă incurabil și este profund dezolantă pentru vizitatori, ca și pentru localnici. Cu mici insule de prosperitate opulentă, în capitală și în marile orașe, în care se răsfață potentații zilei, țara este în continuare scufundată în imensitatea mizeriei și înapoierii ei de tip asiatic, ce păstrează parcă o parte din violenta și asprimea ocupației mongole multiseculare a Hoardei de Aur.”

Extra:

Aici poți asculta un podcast realizat pe granița europeană cu Rusia. Ash Bhardwaj, de la The Telegraph a călătprit de la Cercul Artic până ăn Ucraina încercînd să înțeleagă poveștile care au infleunțat istoria modernă.

Sper ca această carte să fie un impuls, un “aperitiv” pentru a descoperi Rusia și influența ei asupra Europei și a lumii. Am strâns o listă de posibile lecturi:

Alain Besançon- Sfânta Rusie

Ioan Stanomir- Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii

Ioan Stanomir-Rusia, 1917.Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și totalitarism

Marian Voicu-Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani

Svetlana Aleksievici- Vremuri second-hand

Martin Sixsmith-Rusia. Un mileniu de istorie

Sabina Fati- Ocolul Mării Negre în 90 de zile

Sean McMeekin- The Ottoman Endgame WAR, REVOLUTION, AND THE MAKING OF THE MODERN MIDDLE EAST, 1908-1923